Szent Imrések a Kutatók Éjszakáján

Szeptember 29-én este a Kutatók éjszakáján jártunk Debrecenben, Erdődi Zsomborral. Nyíregyházán már voltunk ilyen a rendezvényen, most viszont úgy gondoltunk, hogy megnézzük a debreceni viszonyokat és áldozunk egy kis időt a fizika oltárán a szabadidőnkből.

Személy szerint nagyon jó kezdeményezésnek tartom az ilyen programokat, hiszen rengeteg lehetőséget rejt magában. Debrecenben több mint 100 előadás és program közül lehetett válogatni, ahol temérdek témát fejtettek ki az élet és a tudományok különböző területén.

Úgy vélem, ez egy remek lehetőség arra, hogy az ember tágítsa kicsit a világnézetét, nyisson az új dolgot felé és nem utolsó sorban sok új információval, tudással gazdagodjon.

Elvonatoztunk tehát pénteken és beültünk a 19:00-kor kezdődő Fény, Világ, Világosság modern optikával című előadásra. Ez a program a Kísérleti Fizika Tanszéken volt megtartva. Az előadás tematikája a fény tulajdonságai köré épült. Hallottunk alapvető összefüggéseket, fogalmakat, melyek ismerete elengedhetetlen volt a kísérletek megértéséhez. Beszéltek nekünk a fotonokról, különböző sugárzásokról és a beszéd mellett egy kivetített prezentáció is segítette az információk befogadását. Mutattak különböző fényforrásokat, például ultraibolya lámpát, amit nem mindennap lát az ember.
Több izgalmas kísérletet is láthattunk a program keretében. Az első kísérletben a lézer erejét demonstrálták nekünk különböző dolgok meggyújtásával. Ezután mutattak nekünk hőkamerás felvételeket. Egy, a közönségből kiválasztott diák segítségével bemutatták, hogy egy egyszerű nejlon anyag mögött sem lehet elbújni a kamera elől. Volt szó még a fény terjedéséről, melyet száloptika segítségével mutattak be nekünk. Az utolsó percekben szó esett még a fény gyakorlati felhasználásáról, fényszenzorokról, detektorokról. Az előadás végeztével előre lehetett menni, megtekinteni a kísérleti eszközöket, és beszélni egy keveset a professzor urakkal, akik az előadás tartották.

Véleményem szerint nem szabad kihagyni azokat a lehetőségeket, mikor egy kicsit jobban megismerhetjük a világunkat és értékes tapasztalatokat szerezhetünk. Én mindenkinek ajánlom, hogy amikor teheti, látogasson el a Kutatók éjszakájára, mivel rendkívül érdekes és szakszerű mindaz, amit elénk tárnak ezen a rendezvényen belül.

Baráth Gergely

 

vissza