Havasi Gergely Fizika OKTV:V.A 2016/17. tanévben Fizika OKTV-n az országos döntőben Havasi Gergely ötödik helyezést ért el. E szép eredmény kapcsán olyan gondolatokat írunk le, amely bemutatja, milyen volt az út a nevezéstől a döntőig. A következő interjú Gergő osztálytársai, tanárai kérdéseire adott válaszai alapján készült el:

>

G: Legszívesebben fizikával foglalkozom, de szeretek asztaliteniszezni, túrázni is.

G: Jó eredményeket értem el matematika versenyeken, de megmérettettem angol versenyen is.

G: Ez az a tudomány, amelyiknek a tanulása közben a legtöbb sikerélmény ért. De az is lehet, hogy nem én választottam a fizikát, hanem a tudomány választott engem.

G: Tegyék próbára magukat olyan területeken, amelyek közel vannak hozzájuk. Ha megtalálják azt a területet, amelyet kerestek, töltsenek el több időt annak alaposabb megismerésével. Különféle versenyeken mérjék össze magukat másokkal, és az elvárásokkal, és ahol érzik azt, hogy „ezért megérte”, azért ne sajnálják az energiát, időt, dolgozzanak érte.

G: Miután Igazgatónő arra bíztatott, hogy egy irányba fókuszáljam a tudásom, az idei tanévet nagy erőbevetéssel kezdtem, és eltökélt szándékom volt, hogy bejussak az országos döntőbe. Szeptembertől az iskolában a tehetséggondozó programnak köszönhetően hetente két órában a fizika tanárommal, felszabadult óráimban önállóan készültem. Iskolánkban működő alapítvány segítségével külső segítséget is kaptam a felkészüléshez. Ez az őszi hónapoktól sok-sok feladat megoldását jelentette.

G: Mivel az első megmérettetés előtt még nagy volt a feszültség bennem, jobban izgultam, így az első fordulót követően nem voltam abban biztos, hogy behívnak a második fordulóra. Bár erre a lehetőségre is készültem, mégis nagy megkönnyebbülés, és nagy öröm volt, amikor megkaptam a „behívómat”. Kicsit megnyugodtam, sokat készültem, és elmúlt a feszültség. Talán ennek is köszönhető, hogy az országos listán ketten voltunk, akik hibapont nélkül jutottunk be a döntőbe. Ekkor döbbentem rá, hogy még az első tíz hely valamelyikén végezhetek. Ez új erőt adott a mérési fordulóra való felkészülésre.

G: Bár tudtam, hogy jó eredménnyel végeztem a második fordulóban, a döntőre való felkészülésnél szükségem volt erre a lendületre, mert már elfáradtam, és néha arra gondoltam, hogy túl sok a versenyhez kapcsolódó terhelés

G: Talán arra a kérdésre lenne könnyebb válaszolni, ki nem segített: Nagy Áldás az, hogy a családom mindig maximálisan támogat. Az iskola a következő közeg, ahonnan támogatást, segítséget, bíztatást kapok a vezetőségtől a tanáraim és diáktársak mellett az intézmény minden olyan dolgozójától, akivel valamilyen kapcsolatba kerülök. És segítségemre voltak még az intézmény falain túl dogozó felkészítő tanáraim is.

G: Először az angolra koncentrálok. Érettségit, és nyelvvizsgát akarok letenni. Kis pihenő után pedig az egyetemre szeretnék felkészülni.

Az interjú elkészítésében segítséget nyújtott Balogh JuliannaA szakmai felkészülést segítette:

Orosz Erzsébet-matematika

Dr. Kiss Sándor-matematika

Szaplonczay Mihályné-fizika

Berki Zoltánné fizika

Leitner Lászlóné-fizika

Dr. Tarján Péter-fizika 

vissza